Výborná polévka z červené řepy

Ideální jídlo do truchlivého podzimního počasí. Zahřeje a je plná vitamínů, minerálů, vlákniny a vůbec látek podporujících imunitu a celkovou kondici. A taky dobrou náladu. Červená řepa je prostě nabitá zdravím!

Někde jsem četla, že řepa a dýně v sobě nejdéle uchovávají energii slunečních paprsků. I kvůli tomu se prý právě z nich vyřezávaly lampy v období oslav svátků zesnulých. Sice se nejspíš jednalo o řepu v její nebarevné podobě, ale stejně. Červená řepa je bohatá na vitamín C, kyselinu listovou, hořčík, draslík i křemík a při správném pěstování také selen, důležitý antioxidant, který zpomaluje stárnutí buněk a dokáže bojovat proti depresím. Tahle červená polévka vám zvedne náladu!

Vlastně spíš fialová… nebo růžová, záleží na kombinaci přidaných surovin. Recept totiž patří k těm, které lze obměňovat podle vlastních nápadů, nálad a chutí. A to mě baví.

Co potřebujeme

Porce pro 4-6 lidí:

  • červená řepa – cca půl kila (6 menších kousků)
  • 1 velká cibule
  • 2 větší mrkve
  • 2 větší brambory
  • voda nebo zeleninový vývar
  • olej (používám panenský slunečnicový určený na vaření)
  • sůl
  • česnek
  • koření – pepř, kmín, bobkový list, mletá semínka koriandru
  • 1-2 kelímky zakysané smetany
  • bylinky na posypání (petrželka, pažitka…)
    +
  • případně něco na okyselení (citrón, umeocet, jablečný nebo vinný ocet nebo prostě ocet… nám většinou bohatě stačí kyselá chuť zakysané smetany).

Postup

Do hrnce dáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli, posolíme ji (má pak lepší chuť) a orestujeme dosklovata. Pak přidáme kostičky červené řepy, opět posolíme a restujeme. Když je řepa osmahnutá, zalijeme vodou (nebo vývarem), přidáme pepř, koriandrbobkový list a vaříme. Bramborymrkev můžeme krájet (na kostičky) až v této fázi a přidat je do hrnce později, aby nebyly zbytečně rozvařené – řepa se vaří doměkka cca 40 minut. Společně s bramborami přidáváme kmín, který je důležitý pro jejich zdravou přípravu; a teprve pár minut před koncem varu česnek utřený se solí. Dochutíme (a nezapomeneme vyndat bobkový list a pepř).

Teď přichází chvíle pro zakysanou smetanu – přidáváme ji do polévky buď před rozmixováním nebo až po něm jako „ozdobu“ na talířích. Nebo polévku nemixujeme vůbec, vyberte si.

Na talíři se polévka může přizdobit nasekanou petrželkou nebo pažitkou (my měli doma zrovna jen bazalku).

polevka_z_cervene_repy

Tipy na obměnu koření

Česnek lze v polévce nahradit křenem, který se vkládá do hotové polévky jemně nastrouhaný (lepší je pak varianta „mixovat“).

Výborně k červené řepě chuťově ladí také anýz a fenykl, koření, která se tradičně používají při jejím zavařování.

Dobrou chuť!

publikováno: 04.11.2014