Luxusní svíčková na smetaně skoro bez práce

Její příprava je neskutečně jednoduchá. Dalo by se dokonce říct, že tahle svíčková se dělá sama. A hlavně: je naprosto fantastická!
Svíčková bývá považována za prubířský kámen kuchařského umění (někdy mi přišlo, že až alchymistického). Už jen těch rozdílných receptů! Tak třeba: maso na 1–7 (!) dní naložit, prohnat špekem, nechat na pánvi zatáhnout… restovat, dusit, vařit, péct… četla jsem kdysi porůznu napříč kuchařkami, a jímal mě děs.
Pak se ke mně ale donesl tip na svíčkovou pečenou bez dlouhých příprav takříkajíc „v jednom hrnci“. A to podle principu pomalého pečení při nižší teplotě, po kterém je maso krásně měkké, křehké a šťavnaté… no prostě jedna báseň. Platí to i v případě, že použijete nějaký méně vhodný druh masa, než je pravá svíčková. Třeba zadní hovězí (vyzkoušeno!). Tady je recept, který se u nás doma rázem vyšplhal mezi milované stálice.
Svíčková na smetaně pečená pomalu (přes noc)
Do pekáčku
- 600 g pravé nebo falešné hovězí svíčkové (ideálně v bio kvalitě)
- 300 g mrkve
- 200 g celeru
- 200 g petržele
- 2 cibule
+ - 3 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- sůl
Na omáčku
- 1 zakysaná smetana
- 2 smetany ke šlehání
- citrón
- třtinový cukr
Na talíř
- brusinkový kompot nebo kvalitní brusinkový džem
- šlehačka
- plátek citrónu
- houskový knedlík
Postup
Jakmile nakrájíme zeleninu, máme už v podstatě to nejhorší za sebou :-) Tip pro absolutní lenochy: lze použit i 2 sáčky k tomu určené mražené zeleninové směsi. Zeleninu smícháme v pekáčku s kořením a přidáme maso, které jsme předtím nezapomněli ze všech stran pořádně osolit.
Pekáček přikryjeme a dobře utěsníme alobalem, přiklopíme a strčíme do trouby. A máme prozatím vystaráno – peče se cca 6 hodin na 100 °C. Doporučuji naplánovat si pečení přes noc… odměnou za možná dřívější vstávání vám bude báječná vůně.
Omáčka
Maso dáme stranou. Ze zeleniny vybereme koření, vložíme ji do hrnce, přidáme smetanu a použijeme tyčový mixér. Vzniklou omáčku přivedeme k varu a dáme si záležet na jejím dochucení solí a citrónovou šťávou, případně cukrem.
Pečená zelenina je sama o sobě přirozeně nasládlá, pokud vám to ale přijde málo, doporučuji ten úplně nejtmavší třtinový cukr (muscovado), který dodá omáčce i na barvě (a je zdravější). Tip pro obzvláště mlsné jazýčky: pro výraznější chuť i barvu lze v omáčce rozmixovat lžíci brusinkové marmelády.
Nakonec v hotové omáčce necháme prohřát přes vlákna nakrájené plátky masa… A můžeme servírovat.
Dobrou chuť!
publikováno: 13.01.2015
rubrika: jídlo