Veselé medové perníčky s čokoládovou polevou

Pečení vhodné na odbourávání (předvánočního) stresu. Perníčky jsou hned po upečení měkké, krásně voní po medu a čokoládě a navíc rozkošně vypadají. Jejich zdobení přitom zvládne každý.
Všechno to začalo sušenkami ve tvaru medvídků, které jsem objevila v článku na Bored Panda. Těsto z původního receptu se mi ale moc nezamlouvalo (snažím se péct přece jen zdravěji – z celozrnné mouky a bez cukru), takže jsem se rozhodla udělat tohle roztomilé pečivo jinak. A zrovna jsme připravovali perníčky…
Zkusili jsme s Jáchymem jednoho perníkového medvídka s mandlí v tlapkách a obličejem namalovaným špejlí a okamžitě nás to chytlo! Udělali jsme dalšího… celou medvědí rodinku. Pak jsme vyzkoušeli i jiná vykrajovátka a najednou tu byl pekáč plný perníčků nazdobených mandlemi. A také kešu oříšky a brusinkami, které jsou krásně červené a tvárné, takže se s nimi výborně pracuje (hračičky jako my z nich snadno vymodelují třeba srdíčko do pacek toho úplně nejmenšího medvídka nebo nos sněhulákovi). Nejzábavnější pečení, jaké jsem kdy s Jáchymem zažila!
Pro mne báječný relax v předvánočním shonu. A to nemluvím o tom skvělém pocitu, když strkáte plech do trouby a v podstatě už máte nazdobeno.
Opravdu, perníčky byly už v této fázi „k sežrání“. Nám to ale nedalo a rozhodli jsme se je ještě vylepšit čokoládovou polevou. Jen jsem musela Jáchyma přimět k dostatečné obezřetnosti, protože poleva se používá v horkém stavu – perníčky se do ní zčásti ponoří.
Namočili jsme do čokolády všechno, co namočit šlo a nám se tak líbilo: medvědům a ovečkám jsme opatřili parádní kalhoty, ježkům bodlinky, sněhulákům klobouky…
Také jsme vytvořili polomáčené kočičky…
… domalované špejlí namočenou v čokoládě.
RECEPT
Výborné „staročeské“, hned po upečení měkké perníčky
- 800 g celozrnné žitné mouky jemně mleté
- 240 g másla nebo oleje (hodí se třeba panenský slunečnicový určený na pečení)
- 300 g třtinového cukru (já nahrazuji sladěnkou)
- 4 vejce
- 8 lžic medu
- 100 g mletých mandlí nebo ořechů
- 1 lžíce perníkové koření
- 1 menší lžička sušené mleté citrónové kůry nebo jemně strouhaná kůra z 1 (bio)citrónu
- 25 g (1 lžíce) jedlé sody
+ - 1 rozšlehané vejce na potření
+ - mandle, oříšky a brusinky nebo jiné sušené ovoce na ozdobení
Proč mandle?
Žitná mouka v kombinaci s namletými mandlemi nebo oříšky způsobí, že je těsto krásně vláčné a perníčky hned po upečení tak akorát měkké. Já používám nejraději mandle, které mají jemnou chuť a zároveň jsou z olejnatých semen nejméně kyselinotvorné. Pro jejich lepší stravitelnost i výživovou hodnotu se doporučuje nechat mandle před zpracováním aspoň 8 hodin namočené ve vodě – přivedou se tak v nich k životu ty správné enzymy.
Sladěnka?
Klasický cukr jsem z nákupního seznamu pro jeho škodlivé účinky (překyselení organizmu, demineralizace kostí, prudké výkyvy hladiny cukru v krvi a dokonce i negativní vliv na psychiku) už v podstatě škrtla a používám v teplé kuchyni nejraději sladěnku (ječný slad).
Plusy: Obsahuje spoustu potřebných minerálů a vitamínů a vstřebává se na rozdíl od jednoduchého cukru pozvolna, takže je i dobrým zdrojem energie. Má sice pro někoho nezvyklý chuťový „ocásek“… zrovna při pečení ale zanedbatelný.
Mínusy: Těsto na perník se kvůli medu v kombinaci se sladěnkou při hnětení neuvěřitelně (opravdu příšerně!) lepí. Dokonce tak, že člověk (já) má chuť to celé zahodit s tím, že se asi někde stala chyba…
Nestala. Stačí vytrvat (případně přidat trochu mouky) a dát těsto na den nebo dva odpočinout do lednice. Výsledkem je úžasné, tvárné a naprosto nelepivé těsto, které zvládne – bez nutnosti podsypávání moukou – v pohodě rozválet, vykrájet a na plech poskládat i čtyřleté dítě. Co víc si přát?
Pečeme
Před vložením do trouby se perníčky obvykle potírají rozšlehaným vejcem, pro pěkně lesklý vzhled. Ty z naší verze ale mohou zůstat i sušenkově matné a sluší jim to také.
Pečou se na 180 °C do chvíle, kdy začnou „růžovět“ (podle trouby a velikosti kousků cca 10–12 minut). Vyplatí se plech bedlivě sledovat, protože přespříliš upečené perníčky nezachrání ani to nejlépe vychytané těsto a budou prostě tvrdé.
Po upečení – čokoládová poleva
- kvalitní čokoláda (na vaření)
- máslo nebo rostlinný olej
Receptů na tuto polevu je nepočítaně, já ji udělala trochu improvizovaně a od oka jen z čokolády a másla, které jsem společně nechala rozpustit ve vodní lázni. Ingredience jsem podle potřeby doplňovala a přihřívala – asi v poměru čokoláda : máslo 4 : 3. Při použití oleje stačí asi 2 : 1. Čísla jsou pouze orientační, prostě jsem zkoušela, jaká konzistence polevy nám bude nejvíc vyhovovat.
Možná až tak nepřekvapí, že vyhrála opravdu hustá, „echt“ čokoládová hmota :-)
Mňam!
publikováno: 19.12.2014